Кисень для сховищ ЦЗ із режимом регенерації внутрішнього повітря

В деяких сховищах цивільного захисту (далі – сховищах ЦЗ), в яких передбачений режим регенерації внутрішнього повітря, в якості джерела кисню використовуються кисневі балони А-40, заповнені медичним киснем.

З огляду на досвід МОЗ України з використання кисню в балонах для кисневої підтримки пацієнтів із COVID-19, доцільно розглянути це питання детальніше.

За матеріалами аналітичного порталу Слово і діло, існує два види кисню – технічний та медичний. Якщо перший застосовується у промислових сферах, то другий – для пацієнтів лікарень за тяжкого перебігу хвороб органів дихання, серцевої недостатності, при отруєннях, для операційного наркозу, для інших тяжкохворих пацієнтів та новонароджених немовлят, а також для компенсації нестачі кисню у повітрі. Саме для останньої цілі кисень використовується в сховищах ЦЗ.

В чому різниця між цими двома видами кисню?

120933-1_uk_large[1]

Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову від 08 квітня 2021 р. № 337, в якій тимчасово дозволив використання кисню технічного, якість (специфікація) якого за основними показниками відповідає вимогам до кисню медичного. Таким чином, існує прецедент, який може бути використаний в іншій сфері, а саме в сховищах ЦЗ, в яких передбачений режим регенерації внутрішнього повітря.

В умовах можливого дефіциту медичного кисню, балансоутримувачі захисних споруд можуть прийняти рішення, виходячи із досвіду МОЗ.

Не лише кисень в балонах може бути використаний для регенерації повітря всередині сховища ЦЗ. Можуть бути використані різні типи регенеративних установок, оснащених хімічними джерелами кисню (регенеративні патрони); окремі хімічні генератори кисню (кисневі свічки). Витрату кисню в захисній споруді може бути також компенсовано за рахунок запасу стисненого повітря, яке використовується для створення надлишкового тиску (підпору) всередині сховища ЦЗ. В будь-якому випадку, лише кваліфікований інженер, який створив проект системи вентиляції захисної споруди, може приймати рішення для застосування конкретного рішення для компенсації вмісту кисню, який споживають люди всередині захисної споруди.


Цікавий факт: в сховищі на 1800 осіб, в якому передбачений режим регенерації внутрішнього повітря (з повною ізоляцією), використовується 1 балон медичного кисню А-40 кожні 15 хв.